Warzywa są niezbędnym elementem diety, który wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Koktajle warzywne są smacznym sposobem, aby przemycić je do codziennego menu dostarczając masy składników odżywczych. Poznaj 12 przepisów na proste koktajle warzywne.

    Przygotowanie koktajlu warzywnego

    Koktajle warzywne są pyszne, pełne składników odżywczych, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Istnieje jednak kilka zasad, których warto się trzymać.

    1. Korzystaj z dobrej jakości warzyw – jakość produktów wpływa zarówno na smak jak i wartości odżywcze warzywnego koktajlu. Staraj się wybierać produkty ekologiczne, od lokalnych producentów, a najlepiej z własnego ogródka.
    2. Pokrój i wrzuć do blendera – kiedy już wybierzesz zestaw warzyw obierz je ze skórki oraz pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz blendera na koniec dodaj wody lub soku do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
    3. Dodaj aromaty – koktajle warzywne same w sobie mogą być dość mdłe, dlatego ważne jest, aby dodać do nich nieco aromatów. Może to być sok z cytryny lub limonki, korzeń imbiru, czosnek, zioła takie jak bazylia czy kolendra oraz przyprawy takie jak kminek czy papryka.
    4. Podawaj schłodzone – na koniec pamiętaj, aby koktajl warzywny podawać schłodzony. Możesz go schłodzić na godzinę lub dwie przed podaniem lub wrzucić kostki lodu.

    Ostatnią kwestią pozostaje forma warzyw – surowe czy gotowane? Na ogół gotowane warzywa są łatwiejsze w trawienie. Ostatecznie jednak obie formy warzyw są właściwe i wybór należy podjąć osobiście na podstawie swoich potrzeb dietetycznych.

    1. Koktajl szpinakowy

    Koktajl warzywny ze szpinakiem

    Rozpocznij zdrowo dzień, dzięki pysznej mieszance szpinaku, ogórka, selera i soku jabłkowego z cytryną! Ten smaczny napój jest pełen przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które dadzą Ci naturalny zastrzyk energii. Skorzystasz również z ochronnych właściwości witaminy C, beta karotenu oraz zawartych w koktajlu polifenoli.

    Składniki:

    • 2 szklanki szpinaku,
    • 1 ogórek,
    • 2 łodygi selera,
    • 1 zielone jabłko,
    • 1 cytryna.

    2. Koktajl buraczany

    Koktajl z buraków

    Dodanie buraków, marchwi, jabłka i cytryny do koktajlu może zapewnić liczne korzyści dla zdrowia. Buraki mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy i mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Marchewki są doskonałym źródłem witaminy A, która dba o zdrowie oczu oraz skóry. Jabłka zawierają błonnik wspomagający trawienia, a cytryna jest bogata w witaminę C.

    Składniki:

    • 1 burak,
    • 2 marchewki,
    • 1 jabłko,
    • 1 cytryna.

    3. Koktajl marchewkowy

    Koktajl marchewkowy

    Korzyści picia koktajli warzywnych zawierających marchew i jabłka zostały opisane wcześniej. Warto jednak dodać kilka słów o imbirze. Korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć ból i stan zapalny w organizmie. Zawiera również związki, które mogą pomóc w łagodzeniu nudności oraz problemów trawiennych.

    Składniki:

    • 4 marchewki,
    • 2 jabłka,
    • 1/2 centymetra korzenia imbiru.

    4. Zielony koktajl warzywny

    Zielony koktajl warzywny

    Pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C, wzmacniając odporność oraz chroniąc przed wolnymi rodnikami. Jarmuż jest doskonałym źródłem błonnika i może pomóc w regulacji trawienia, jednocześnie dostarczając niezbędnych witamin, takich jak witamina K i A. Szpinak jest kolejnym składnikiem bogatym w składniki odżywcze. Zawiera między innymi całkiem sporo żelaza, które odpowiada za transport tlenu do komórek organizmu.

    Składniki:

    • 1 garść liści pietruszki,
    • 1 garść liści jarmużu,
    • 1 garść liści szpinaku,
    • 1 garść liści kolendry,
    • 1 ogórek,
    • 1/2 zielonej papryki,
    • 1/2 cytryny lub limonki.

    5. Pikantny koktajl pomidorowy

    Pikantny koktajl pomidorowy

    Pomidory są bogate w likopen, który jest przeciwutleniaczem pomagającym chronić przed niektórymi rodzajami raka. Łodygi selera zawierają witaminy A, C i K, a także potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową. Czerwona cebula zawiera kwercetynę, która może obniżyć poziom cholesterolu oraz promuje zdrowie serca. Liście kolendry są pełne przeciwutleniaczy, które pomagają w detoksykacji organizmu oraz poprawiają trawienie. Papryczki Jalapeno zawierają kapsaicynę, która pomaga przyśpieszyć metabolizm i wspomaga utratę wagi. Połączenie wszystkich składników wraz z niską kalorycznością tworzy świetny koktajl dietetyczny – idealny dla osób podczas odchudzania.

    Składniki:

    • 3 pomidory,
    • 1 łodyga selera naciowego,
    • 1/2 czerwonej cebuli,
    • 1/4 papryki jalapeno,
    • 1 garść liści kolendry.

    6. Warzywny koktajl oczyszczający

    Warzywny koktajl oczyszczający

    Kolejny zielony koktajl na bazie warzyw, których działanie zostało już opisane. Do koktajlu opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu dla dodatkowej słodyczy. Sprawdź również przepisy na 10 koktajli oczyszczających organizm.

    Składniki:

    • 1 garść pietruszki,
    • 1 garść liści jarmużu,
    • 1 garść liści szpinaku,
    • 3 łodygi selera,
    • 1/2 cytryny.

    7. Koktajl z buraków

    Koktajl z buraka, marchwi i jabłka

    Połączenie buraka, marchewki, jabłka oraz pomarańczy smakuje po prostu obłędnie. Będzie to świetny koktajl warzywny dla osób, które lubią słodycz – wszystkie składniki zawierają bowiem naturalne cukry.

    Składniki:

    • 4 średniej wielkości buraki,
    • 2 duże marchewki,
    • 2 zielone jabłka,
    • 1 pomarańcza.

    8. Ostry koktajl kurkumowy

    Koktajl z buraka, marchwi i imbiru

    Kurkuma zawiera kurkuminę, która posiada właściwości przeciwzapalne, pomagając zmniejszyć ból wynikający ze stanów zapalnych. Dodatkowo, wszystkie trzy składniki są pełne witamin i minerałów, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

    Składniki:

    • 4 średniej wielkości marchewki,
    • 1 mały burak,
    • 1 centymetr świeżego korzenia kurkumy.

    9. Pomarańczowy koktajl warzywny

    Koktajl z marchwi, imbiru i pomarańczy

    Marchewki są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany w witaminę A. Związek ten posiada działanie przeciwzapalne oraz chroni układ pokarmowy przed drobnoustrojami. Pomarańcze zawiera cenna dla układu odpornościowe witaminę C, natomiast imbir – znany z poprzednich przepisów – właściwości antyzapalne.

    Składniki:

    • 6 dużych marchewek,
    • 1 centymetr świeżego imbiru,
    • 3 pomarańcze.

    10. Koktajl buraczano-borówkowy

    Koktajl z buraka i borówki

    Borówki są pełne przeciwutleniaczy, które wspomagają układ odpornościowy, zmniejszają stan zapalny oraz wpływają na funkcjonowanie mózgu. Siemię lniane to natomiast dobre źródło kwasów omega-3, wspierających zdrowie serca oraz trawienie.

    Składniki:

    • 2 średniej wielkości buraki,
    • 2 filiżanki borówek,
    • 1 łyżeczka siemienia lnianego.

    11. Koktajl ostro-kwaśny

    Kwaśny koktajl warzywny

    Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A,C oraz K. W połączeniu z ostrą papryczką jalapeno oraz kwaskowatym smakiem jabłka tworzy świetny koktajl warzywny, które jest odżywczy a do tego niskokaloryczny.

    Składniki:

    • 1 szklanka jarmużu,
    • 1/2 papryki jalapeno,
    • 1 kwaśne jabłko.

    12. Koktajl ze szpinakiem i awokado

    Zielony koktajl warzywny ze szpinakiem i awokado

    Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jest również pełne witamin C, E, K i B6, a także potasu i magnezu. Szpinak to kolejne warzywo bogate w składniki odżywcze, które jest pełne przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, witaminy A, witaminy C i witaminy K.

    Składniki:

    • 3 garście szpinaku,
    • 1 dojrzałe awokado,
    • 1 zamrożony banan,
    • 1 łyżeczka miodu.
    Leave A Reply