Banany są nie tylko pyszne, ale również niesamowicie odżywcze. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika – niezbędnych składników pomagających utrzymać zdrowie. Ale czy wiesz, że banany mogą być również wykorzystywane jako część planu dietetycznego? Istnieje wiele rodzajów diet bananowych, które skupiają się na włączeniu tego wszechstronnego owocu do posiłków w celu osiągnięcia utraty wagi. Poznaj zasady i jadłospis diety bananowej 3-dniowej, 7-dniowej i miesięcznej.

    Czym jest dieta bananowa?

    Jak sama nazwa wskazuje, dieta bananowa polega na spożywaniu bananów, będących częścią codziennego menu lub jej jednym produktem. Ten rodzaj diety jest niezwykle popularny, zwłaszcza w Japonii. Twórcą jest Hitoshi Watanabe, a główną popularyzatorką śpiewaczka Kumiko Mori, której udało się w krótkim czasie schudnąć, aż 7 kilogramów.

    Dieta bananowa kilkudniowa zakłada spożywanie wyłączenie bananów. W dłuższych okresach do jadłospisu włącza się płatki owsiane, miód, sałatki, zupy a także dopuszcza pełnowartościowe posiłki i przekąski. Dieta bananowa jest najczęściej polecana dla osób, które chcąc szybko schudnąć. Według jej twórców wraz z utratą wagi wspomaga regenerację oraz dotlenienie organizmu.

    Rodzaje dieta bananowych i jadłospis

    Ogólnie ujmując diety bananowe rozróżnia się ze względu na czas trwania. Im dłuższy okres tym więcej dodatkowych produktów można włączyć do diety.

    3-dniowa dieta bananowa

    Jeśli oczekujesz szybkich efektów w postaci utraty wagi i oczyszczenia to 3-dniowa dieta bananowa może być dla ciebie idealna. Założeniem jest spożywanie 3 bananów w ciągu dnia, po jednym w śniadanie, obiad i kolację. Do tego należy wypijać każdego dnia conajmniej 2 litry niegazowanej wody, które zapewni nawodnienie oraz pomoże pozbyć się toksyn. Na tej niskokalorycznej diecie można schudnąć nawet 3 kilogramy i to w zaledwie 3 dni.

    7-dniowa dieta bananowa

    Dieta 7-dniowa poza bananami włącza do jadłospisu również płatki owsiane, miód oraz owoce. Podstawą jest spożywanie śniadania, obiadu i kolacji składającej się z banana, 3 łyżek płatków owsianych, 200 ml jogurtu naturalnego oraz łyżeczki miodu. Dozwolona jest przekąska w postaci małego jabłka wrazie uczucia głodu. Szacunkowo dieta 7-dniowa pozwala na utratę do około 5 kilogramów.

    30-dniowa dieta bananowa

    Plan 30-dniowej diety bananowej cechuje się zdecydowanie największą swobodnością, dopuszczając do jadłospisu tradycyjne posiłki. Śniadanie powinno składać się z jednego dużego banana oraz wody. Plan obejmuje jedzenie bananów na śniadanie i kolację,

    Obiad jest dowolnym, pełnowartościowym posiłkiem, przykładowo w postaci kaszotto z mięsem i warzywami. Pomimo swobody, należy komponować go na bazie zdrowych produktów, unikając słodyczy, żywności przetworzonej, utwardzonych tłuszczów oraz alkoholu.

    Składniki odżywcze w produktach diety bananowej

    Fundamentem diety bananowej są banany, płatki owsiane oraz miód. Dopiero w 30-dniowym planie do jadłospisu wchodzą zróżnicowane produkty. Przed podjęciem się tej diety, warto zapoznać się z jej głównymi składnikami. W tabelach znajdziesz kaloryczność, zwartość makroskładników oraz mikroskładników o istotnej zawartości (z pominięciem mikroskładników w ilości śladowej).

    Banany

    Banany są doskonałym źródłem energii i niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, magnez oraz witaminy C i B6. Są również niskokaloryczne i zawierają błonnik pokarmowy, który promuje uczucie sytości.

    Ważnym związkiem, o którym należy wspomnieć jest dopamina (2.5-10 mg / 100 gram miąższu banana), której potencjał antyoksydacyjny jest podobny na najsilniejszych znanych antyoksydantów.((High content of dopamine, a strong antioxidant, in Cavendish banana.)) Składniki odżywcze:((Nutrition Facts for Bananas))

     1 średni banan (118 gram)% zalecanego dziennego spożycia
    Kalorie105
    Węglowodany27 g
    w tym błonnik3.1 g
    Białka1,3 g
    Tłuszcze0.4
    Witamina C10.3 mg11%
    Witamina B20.1 mg7%
    Witamina B30.8 mg5%
    Witamina B50.4 mg8%
    Witamina B60.4 mg25%
    Witamina B923.6 mg6%
    Potas422.4 mg9%
    Magnez31.9 mg8%
    Miedź0.1 mg10%
    Mangan0.3 mg14%

    Płatki owsiane

    Owies zawiera spore ilości błonnika, który który pomaga utrzymać prawidłowego działanie układu trawiennego. Płatki owsiane są również źródłem długo-uwalniających się węglowodanów, zapewniając organizmowi stały dopływ energii.

    Ponadto owies jest jednym produktem naturalnym, który zawiera avenantramidy. Związki te należą do grupy przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, a także stymulują produkcję tlenku azotu pomagając rozszerzać naczynia krwionośne.((Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production.))

    Składniki odżywcze:((Nutrition Facts for Uncooked Oats.))

     100 gram% zalecanego dziennego spożycia
    Kalorie389
    Węglowodany66.3 g
    w tym błonnik10.6 g
    Białka16,9 g
    Tłuszcze6.9
    Witamina B10.8 mg64%
    Witamina B20.1 mg11%
    Witamina B31 mg6%
    Witamina B51.3 mg27%
    Witamina B60.1 mg7%
    Witamina B956 mcg14%
    Żelazo4.5 mg26%
    Potas429 mg9%
    Magnez177 mg42%
    Fosfor523 mg42%
    Cynk4 mg36%
    Miedź0.6 mg70%
    Mangan4.9 mg214%

    Miód

    Miód zawiera praktycznie jedynie węglowodany oraz śladowe ilości witamin i minerałów. Znajdziemy w nim jednak wiele innych bioaktywnych związków takich jak flawonoidy oraz kwasy fenolowe.

    Jak wykazał przegląd badań z 2018 roku, miód posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowej, a także działanie ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.((Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action.)) Mimo korzystne działania zdrowotnego warto mieć na uwadze wysoką kaloryczność – szczególnie podczas włączania do go jadłospisu podczas odchudzania.

    Dieta bananowa a picie kawy i innych napojów

    Na diecie bananowej dozwolone jest picie kawy, herbaty oraz innych napojów niesłodzonych. Podstawą powinna być jednak woda niegazowana. Kawę oraz inne napoje najlepiej pic w przerwie pomiędzy posiłkami. Do posiłku zaleca się picie wyłącznie wody.

    Efekty, czyli skuteczność diety bananowej w odchudzaniu

    Utrata wagi zależy od czasu trwania diety, w opisanych cyklach 3 do 30 dni można schudnąć około 3 do 7 kilogramów. Należy dodać, że spora część utraconych kilogramów będzie efektem utraty wody oraz masy mięśniowej. Celem racjonalnego odchudzania powinno być nakierowanie planu odchudzania na spalanie tkanki tłuszczowej przy jak największym oszczędzeniu tkanki mięśniowej.

    Dieta bananowa należy do diet niskotłuszczowych i wysokowęglowodanowych. Jak wykazały liczne badania diety te są mniej skutecznie niż przykładowo diety niskowęglowodanowe. Przykładowo w jednym z badań z udziałem 30 osób, grupa na diecie niskotłuszczowej utraciła średnio 4,1 kg, podczas gdy wsród grupy na diecie niskowęglowodanowej spadek wynosił 9,9 kg.1 Ponadto utrzymywanie przed dłuższy czas niskiej kaloryczności może zaburzać metabolizm prowadząc do wystąpienia efektu jojo.

    Czy warto stosować dietę bananową?

    Główną zaletą diety bananowej jest to, że zachęca ludzi do jedzenia owoców, które są pełne niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Banany są szczególnie dobre, ponieważ zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, a także przeciwutleniacze i inne niezbędne składniki odżywcze. Ich regularnie spożywanie (w racjonalnych ilościach) może pomóc poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

    Minusem tej diety w dłuższej perspektywie jest brak różnorodnych posiłków zapewniających pełną gamę witamin i minerałów. Jedzenie tylko bananów może stać się monotonne, a po pewnym czasie prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Kolejnym minusem jest brak rzetelnych badań potwierdzających skuteczność, korzyści zdrowotne oraz bezpieczeństwo stosowania diety bananowej.

    Przeciwwskazania

    Ze względu na wysoką ilość węglowodanów (stanowiące główny ładunek energetyczny diety) główną grupą, której dotyczą przeciwwskazania są diabetycy oraz osoby w stanie przedcukrzycowym. Przeciwskazania dotyczą również kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

    1. Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss and cardiovascular risk factor in overweight adolescents. []

    Jeden komentarz

    Leave A Reply