Jagody Goji obfitują w witaminy, minerały oraz inne związki o działaniu prozdrowotny. Zaledwie 2 łyżeczki tych owoców zapewniają solidną dawkę witamin A i C. Są również świetnym dodatkiem do diety osób w okresie odchudzania. Sprawdź jakie właściwości posiadają jagody Goji, kto może dodać je do swojego menu i jakie są możliwe skutki uboczne.
Jagody Goji – właściwości i zastosowanie
Owoce Goji posiadają słodki, lekko kwaśnawy smak. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej wykorzystywane do leczenia dolegliwości oczu, wątroby oraz nerek. Duża zawartość antyutleniaczy zapewnia korzyści w postaci łagodzenia stresu oksydacyjnego oraz zapobiega uszkodzeniu DNA, lipidów oraz białek. Przypisuje się im również właściwości opóźniające proces starzenia, wspieranie odporności, regulację poziomu glukozy we krwi oraz działanie odchudzające.1
W owocach znajduje się: witamina C, błonnik, żelazo, witamina A, cynk, przeciwutleniacze oraz cenne źródła aminokwasów. Zaledwie 30 gram owoców zapewnia ponad 170% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz około 20% na witaminę C.2
Jagody Goji występują w postaci suszonych owoców, soku oraz suplementów na bazie ekstraktu. Stosowane są również w kosmetyce – jako składnik kremów. W Chinach jagody Goji używane są jako dodatek do zup, do produkcji wina i nalewek oraz jako herbata.
Owoce Goji na odchudzanie
Jagody Goji podczas okresu odchudzania mogą być świetną przekąską – na przykład jako dodatek do jogurty naturalnego. Ich słodki smak zaspokoi apetyt na „coś słodkiego” a do tego dostarczy porcji błonnika, które zapewnia uczucie sytości. Dwie łyżeczki suszonych owoców zawierają zaledwie 30 kalorii.
Węglowodany zawarte w owocach Goji posiadają niski indeks glikemiczny, na poziomie równym 29. Im niższa wartość IG tym wolniej wzrasta poziom glukozy we krwi. Oznacz to, że kalorie, które dostarczymy z pożywienia zapewniają energie na dłużej.
Najważniejsze składniki jagód Goji pod względem odchudzania:
- witamina B1 (tiamina) – niezbędna substancja do przekształcania węglowodanów w energię, wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
- wapń – poziom wapnia koreluje z niższym poziomem tkanki tłuszczowej w organizmie,
- l-arginina – aminokwas stymulujący produkcję hormonu wzrostu, jego poziom wiąże się ze stosunkiem tkanki tłuszczowej do mięśniowej,
- l-glutamina – wpływa na produkcję hormony wzrostu oraz poziom beztłuszczowej tkanki mięśniowej,
- potas – składnik mineralny wspierający działanie przysadki mózgowej.
Zwiększenie tkanki mięśniowej w stosunku do tkanki tłuszczowej przyśpiesza metabolizm. Utrzymanie komórek tłuszczowych wymaga mniej energii niż komórek mięśniowych. Zwiększajac suchą masę mięśniową pobudzisz metabolizm do spalania większej ilości kalorii.
Korzyści zdrowotne spożywania Jagód Goji
Jagody Goji można zaliczyć do produktów superfoods. Spośród wielu korzystnych działań poniżej opiszemy kilka z nich, które zostały potwierdzone naukowo. Owoce wypełnione witaminami i minerałami wspierają ogólne samopoczucie i zdrowie – warto rozważyć włączenie jagód Goji do swojego codziennego menu.
Zespół metaboliczny
Wpływ spożywania jagód Goji zbadano na grupie osób z zespołem metabolicznym. Pacjentów podzielono na 2 grupy: grupę spożywającą 14 gram owoców Goji (w naturalnej formie) dziennie oraz grupę kontrolną. Po 45 dniach, u osób z grupy spożywającej Goji odnotowano zmniejszenie obwodu talii w porównaniu do grupy kontrolnej.3
Wyniki badania wskazują na korzystne działanie owoców Goji w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych oraz kontrolowanie poziomu tkanki tłuszczowej.
Działanie antyoksydacyjne
Badania nad owocami Goji wykazały wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a w szczególności zeaksantyny. W wyniku suplementacji osoby przyjmujące suplement na bazie Goji odnotowały zwiększenie poziomu antyoksydantów w osoczu o 26% po 90 dniach. Badanie wykazało również właściwości ochronne przed przebarwieniami oraz gromadzenia się druzów w plamce żółtej u osób w podeszłym wieku.4
Przeciwutleniacze neutralizują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Te natomiast powstają wskutek stresu, promieniowania słonecznego, palenia papierosów, pasywnego trybu życia oraz niewłaściwej diety. Stres oksydacyjny prowadzi także do zwiększenia poziomu kortyzolu. Nadmiar tego hormonu powoduje zwiększenie masy ciała – a szczególnie tkanki tłuszczowej.
Zdrowie seksualne
W badaniu na szczurach wykazano, że związki zawarte w jagodach Goji pozytywnie wpływają na męskość. Udowodniono korzyści w postaci 5:
- zwiększenia ilości i ruchliwości plemników,
- poprawy sprawności seksualnej,
- przyśpieszenia regeneracji poziomu testosteronu w surowicy.
Odporność
Jak wspomnieliśmy we wstępie artykułu, jagody Goji zawierają solidną dawkę witaminy A i C. Witaminy te znane są jako substancje, które odpowiadają między innymi za system odpornościowy naszego organizmu. Istotną rolę pełnią również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki oraz stany zapalne.
Wygląd skóry
W owocach znajduje się beta-karoten, który ma zbawienny wpływ na stan cery. Beta-karoten stosowany jest w kosmetykach i suplementach w celu:
- poprawy zdrowia skóry,
- spowolnienia oznak starzenia się,
- ochrony przed przebarwieniami powstałymi wskutek opalania,
- wspomagania procesu opalania oraz utrzymania opalenizny.
Lepsze samopoczucie
Jagody Goji wspierają również nasze zdrowie psychiczne i samopoczucie. Owe korzystne działanie na nasze samopoczucie zostało potwierdzone w 14-dniowym badaniu. Ochotników podzielono na 2 grypy – osoby pijące każdego dnia 120 ml soku Goji oraz grupę kontrolną otrzymującą placebo. W grupie pijącej sok odnotowano6:
- zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz stresu,
- uczucie spokoju i zadowolenia,
- zwiększoną ostrość umysłu.
W grupie placebo odnotowano natomiast jedynie zwiększone poczucie szczęścia oraz zmniejszą uciążliwość zgagi. Podczas tego krótkiego badania nie zauważono skutków ubocznych spowodowanych sokiem z owoców Goji.
Skutki uboczne i przeciwskazania
Jak dotąd nie stwierdzono poważnych skutków ubocznych. Rzadko występujące działania niepożądane obejmują: problemy trawienne oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Aby zminimalizować ryzyko zalecamy dokonywać zakupów jedynie od zaufanych producentów. Często, tańsze produkty mogą zawierać niezdrowe związki siarczanowe.
Przed stosowanie Goji (w jakiejkolwiek postaci) warto skonsultować się z lekarzem. Bez wcześniejszej konsultacji jagód Goji nie powinny stosować:
- osoby uczulone na owoc Goji lub składnik suplementu,
- kobiety w ciąży oraz karmiące piersią,
- osoby stosujące leki, w tym: na cukrzycę, nadciśnienie, rozrzedzające krew.
Jak jeść i dawkować jagody Goji?
Jagody Goji najczęściej znajdziemy w postaci suszonych owoców. Występują również jako świeże owoce, w formie soku oraz suplementów. Owoce mogą stanowić zamiennik rodzynek. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, domowego musli czy zdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Goji możesz również w formie tabletek, które są promowane jako naturalny środek na odchudzanie – naszym zdaniem znacznie praktyczniejszy będzie wybór suszonych owoców.
Źródła:- Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action.[↩]
- FoodData Central Search Results.[↩]
- Lycium barbarum Reduces Abdominal Fat and Improves Lipid Profile and Antioxidant Status in Patients with Metabolic Syndrome.[↩]
- Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels.[↩]
- Antagonistic effects of Lycium barbarum polysaccharides on the impaired reproductive system of male rats induced by local subchronic exposure to 60Co-γ irradiation.[↩]
- A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi.[↩]