Zielona herbata uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów naszego globu. Wsród wielu cennych składników znajdują się między innymi przeciwutleniacze wspierające mechanizmy obronne organizmu. Napary z zielonej herbaty są także zalecane osobom, które chcąc zgubić na wadze. Poznaj zdrowotne właściwości tego napoju, a zaczniesz go regularnie pić!
Właściwości zielonej herbaty
Zielona herbata zawiera substancje zwane polifenolami, stanowiące 30% masy liści herbaty. Napar oraz ekstrakt z zielonej herbaty posiada działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz obniżające poziom cholesterolu.
Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty przypisywane są zawartości katechin. Badania dowodzą, że katechiny pomagają w walce z otyłością, cukrzycą typu II oraz zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dokładne poznanie mechanizmów działania zielonej herbaty pozostawiają badaczom pola do popisu, jednak już przy obecnej wiedzy została okrzykniętą najzdrowszym napojem świata.
Korzyści zdrowotne
Na podstawie przeglądu 105 badań z lat 1980 – 2009 badacze dokonali przeglądu literatury wykazując prozdrowotne działanie zielonej herbaty.((Beneficial effects of green tea: A literature review.)) Najważniejsze wnioski, które powinny sprawić, że będzie ona Twoim najlepszym towarzyszem:
- zielona herbata w Azji od dawna jest stosowana w leczeniu biegunki,
- badania wykazały, że ketechiny wpływają pozytywnie na leczenie grypy,
- wykazano, że związki zawarte w zielonej herbacie zmniejszą ryzyko raka,
- zauważono również efekt przeciwutleniający na nerki, wywołany podaniem polifenoli herbacianych,
- wzmacnia układ odpornościowy chroniąc przez utleniaczami i wolnymi rodnikami,
- wykazano działanie przeciwgrzybicze,
- polifenole zielonej herbaty zmniejszają ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera oraz innych chorób neurobiologicznych,
- część badań wskazuje, że spożywanie zielonej herbaty może obniżać ryzyko powstawania kamieni nerkowych,
- polscy badacze wykazali pozytywny wpływ przy zatruciu alkoholowym,
- suplementacja bezkofeinowym ekstraktem z zielonej herbaty zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Zielona herbata wpływa na metabolizm węglowodanów
Zielona herbata posiada korzystny wpływ na osoby z cukrzycą typu 2. Dolegliwość ta wiąże się z problemem metabolizmu glukozy oraz niewystarczającą ilością produkowanej insuliny przez trzustkę. Naukowcy odkryli, że flawonoid – galusan epigallokatechiny (EGCG) – naśladuje działanie insuliny.
Badanie na szczurach wykazuje, że podanie ekstraktu z zielonej herbaty w dawce 500 mg/kg masy ciała po zaledwie 60 minutach zauważalnie zwiększa tolerancję glukozy. Regularne podawanie ekstraktu (50 lub 100 mg/kg) przez 15 dni zmniejszyło poziom glukozy w surowicy o odpowiednio 29 i 44%.((Anti-diabetic activity of green tea polyphenols and their role in reducing oxidative stress in experimental diabetes.)) Również kilka innych badań dowiodło, że flawonoidy posiadają działanie przeciwcukrzycowe oraz wzmacniające działanie insuliny.
Skuteczne stężenie EGCG podobne jak na modelu szczurzym, można u ludzi uzyskać stosując znacznie mniejsze dawki. W zależności od formy przyjmowania 100-600 krotnie mniej przy zachowaniu analogicznego stężenia EGCG w osoczu ludzkim. Wykazano również, że dawki do 1 600 mg są bezpieczne i dobrze tolerowane przez ludzki organizm.((A single ascending dose study of epigallocatechin gallate in healthy volunteers.))
Zielona herbata a odchudzanie
Zielona herbata względu na zwiększenie metabolizmu glukozy zalecana jest osobom z nadwagą lub chcącym zgubić zbędne kilogramy. Badania, potwierdzające skuteczność zielonej herbaty jako dodatkowego elementu podczas odchudzania:
- spożywanie napoju zawierającego katechiny z zielonej herbaty (3 razy po 250ml), kofeiny i wapnia zwiększyło wydatek energetyczny o 4,6%,((Effect of a thermogenic beverage on 24-hour energy metabolism in humans.))
- u mysz, którym podawano EGCG z zielonej herbaty zmniejszyła się otyłość, zwiększając utlenianie tłuszczu,((Epigallocatechin gallate attenuates diet-induced obesity in mice by decreasing energy absorption and increasing fat oxidation.))
- spożywanie zielonej herbaty bądź jej ekstraktów może zwiększać poziom termogenezy po posiłkowej,((The effects of epigallocatechin-3-gallate on thermogenesis and fat oxidation in obese men: a pilot study.))
Skuteczność suplementów zawierających zieloną herbatę
Zielona herbata jest popularnym składnikiem w suplementach wspierających odchudzanie. Badania dowodzą, że takiego rodzaju dodatek może rzeczywiście pomagać zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej. Osoby, które przyjmowały zieloną herbatę w formie ekstraktów (suplementów) w ciągu 12 tygodni utraciły od 0,2 do 3,5 kg więcej niż osoby z grupy kontrolnej.((Can green tea preparations help with weight loss?))
Zielona herbata w walce ze stresem oksydacyjnym
Antyoksydanty są substancjami chroniącymi komórki przed destrukcyjnym działaniem reaktywnych form tlenu. Kiedy organizm posiada zbyt mała ilość przeciwutleniaczy dochodzi do powstawania stresu oksydacyjnego powodując osłabienie kondycji psycho-fizczynej.
Do naturalnych przeciwutleniaczy zaliczmy mi.in.: witaminę C, A, E, mangan. cynk, selen, koenzym Q10, karotenoid, polifenole. Badania wykazują, że katechiny zielonej herbaty zwiększają aktywność przeciwutleniaczy w osoczu oraz mogą zapobiegać utlenianiu innych przeciwutleniaczy – jak wspomina witamina A czy E.((Effects of green tea, black tea and dietary lipophilic antioxidants on LDL oxidizability and atherosclerosis in hypercholesterolaemic rabbits.))
Skutki uboczne
Pomimo wielu korzystnych właściwości spożywanie nadmiernych ilości naparów z zielonej herbaty bądź suplementów może wywoływać pewne skutki uboczne. Działania niepożądane związane są zawartością kofeiny, glinu oraz polifenoli, które mogą zmniejszać biodostępność żelaza. Specjaliści twierdzą jednak, że ilość wypitych szklanek musiałaby być naprawdę duża, aby prowadzić do działań niepożądanych. Możliwe działania niepożądane należy mieć na uwadze stosując tabletki na odchudzanie z wysoką ilością ekstraktu z zielonej herbaty.
Przeciwskazania
Przeciwskazania lub ograniczenia ilościowe co do spożywanych naparów z zielonej herbaty dotyczą:
- kobiet w ciąży oraz karmiących piersią – nie powinny pić więcej niż 2 szklanki naparu dziennie,
- osób ciepiących na choroby serca oraz dolegliwości sercowo-naczyniowe,
- w przypadku niewydolności nerek należy zwracać uwagę na spożywanie pokarmów bogatych w glin – część badań wykazało, że zielona herbata może nadmiernie zwiększać gromadzenie się tego pierwiastka w organizmie.