Skwalan to ceniony produkt, który ma niezwykle szerokie zastosowanie. Jest znany już od lat w kosmetyce i zaskakuje nas swoimi właściwościami. Wpływa bowiem na niezawodne nawilżenie i nawodnienie cery, przy czym działa także pielęgnacyjnie na włosy i ujędrniająco na twarz. Co warto wiedzieć o tym surowcu lipidowym? Czym cechuj się skwalan?

    Artykuł sponsorowany

    Surowiec lipidowy

    Czym jest skwalan? To doceniany surowiec lipidowy, który z powodzeniem stosowany jest w kosmetologii. Występuje w nienasyconej postaci w naszej skórze – jako organiczny związek chemiczny. Co ciekawe, w kosmetyce jest z kolei roślinnym składnikiem, wytwarzanym z oliwek i trzciny cukrowej.

    Skwalan jest cieczą, która nie pozostawia tłustego filmu na skórze i odznacza się lekkością. Plusem jest tutaj niekomedogenność, co oznacza, że nie ma mowy o zapychaniu cery. Ponadto, skwalan doskonale sprawdza się nawet u osób z wrażliwą i wymagającą skórą. Nic dziwnego, że jest tak popularnym składnikiem wielu kosmetyków. 

    Jak działa skwalan?

    Faktem jest, że działanie skwalanu jest szerokie. Badania jasno wskazują, że wykazuje on działanie ujędrniające, nawilżające, natłuszczające i przeciwzmarszczkowe. Dodatkowo możemy liczyć na:

    • Zmiękczenie cery
    • Zmniejszenie widoczności zmarszczek
    • Rozjaśnienie cery
    • Ochronę przed wolnymi rodnikami
    • Stymulowanie komórek do rotacji itp. 

    Tal liczne właściwości doceniane są przez osoby w każdym wieku. Skwalan świetnie działa na naszą skórę twarzy i włosy. W tym drugim przypadku nawilża, ogranicza łamanie się włosów i natłuszcza je. Jeśli chodzi o farbowane kosmyki, składnik ten może je chronić przed wypłukiwaniem koloru! Poszukując kosmetyków do termoochrony fryzury, warto zainteresować się takim wyrobem, który ma w składzie skwalan. 

    Kosmetyki do twarzy i ciała ze skwalanem

    Co ciekawe, skwalan jest stosowany w kosmetyce także jako emolient. Może zastępować balsamy, do ciała, kremy pod oczy, do stóp, czy też do twarzy. Dobrze radzi sobie z cerą suchą, wrażliwą i podrażnioną, odbudowując jej płaszcz lipidowy. W efekcie stosowanie skwalanu jest jednoznaczne z młodą i jędrną cerą przez długi czas!

    Jest to składnik, który możemy wykorzystywać bezpośrednio na skórę lub włosy oraz w formie dodatku do kosmetyków. Podczas wyboru idealnego produktu dla siebie, nie zapominajmy o kremach przeciwzmarszczkowych, do cery suchej, kosmetykach do włosów matowych i suchych i innych niezawodnych propozycjach. 

    Z pewnością znalezienie kosmetyków do włosów i ciała nie jest łatwym zadaniem. Musimy zastanowić się nad tym, jakie są nasze oczekiwania i wybrać naturalne składniki, co daje pewność skutecznego i sprawnego działania. Jedną z ciekawszych opcji jest skwalan, czyli składnik często znajdujący się w renomowanych kosmetykach. Jego działanie doceniły już osoby na całym świecie, a szeroki asortyment takich produktów znajdziemy w wielu sklepach internetowych i drogeriach. 

    Jak widzimy, skwalan to wyjątkowy organiczny związek chemiczny, który bardzo często jest stosowany w produkcji kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. 

    Leave A Reply