Helicobacter pylori to bakteria, której obecność zakłada się u ponad połowy ludzi na całym świecie. Co więcej można się nią zarazić od drugiego człowieka. Dwóch naukowców, Barry Marshall i Robin Warren, otrzymali w 2005 roku Nagrodę Nobla za odkrycie powiązania Helicobacter pylori z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Dzięki nim lepiej poznano nie tylko samą bakterię, ale również złożoną mikrobiotę układu pokarmowego człowieka.
Artykuł sponsorowanyHelicobacter pylori – najważniejsze informacje
Najbardziej sprzyjającym środowiskiem do rozwoju tej bakterii jest temperatura pomiędzy 36 a 42 stopnie Celsjusza I pH w przedziale 5-7. Helicobacter pylori lubi obniżoną ilość tlenu i zwiększoną prężność dwutlenku węgla. Do zakażenia bakterią najczęściej dochodzi w dzieciństwie poprzez drogę pokarmową i zwykle jest bezobjawowe. W niektórych przypadkach pojawiają się jednak bóle w podbrzuszu, zapalenie żołądka czy nudności i wymioty. Oczywiście należy pamiętać, że samo zakażenie Helicobacter pylori nie oznacza rozwoju choroby wrzodowej. Tylko u około co dziesiątej osoby zakażonej bakterią choroba się rozwinie.
W jaki sposób może dojść do zakażenia Helicobacter pylori?
Jak już zostało to wspomniane, do zakażenia dochodzi najczęściej w dzieciństwie. Zwiększa ono prawie dwukrotnie ryzyko zachorowania na raka żołądka. Zakłada się, że Helicobacter pylori obecna jest u około 70-90% dorosłych w krajach rozwijających się, w rozwiniętych natomiast i 25-50%. Należy zaznaczyć, że nowotwór może się rozwinąć u około 1% objawowych pacjentów, a na chorobę wrzodową zapadnie około 5-10% osób.
Warto również spojrzeć na tą sprawę z drugiej strony, a mianowicie na chorobę wrzodową żołądka. Około 20% ludzi, którzy na nią chorują nie jest zakażonych Helicobacter pylori, a przy chorobie wrzodowej dwunastnicy prawie 30% pacjentów jest wolnych od tej bakterii.
Negatywny wpływ bakterii na zdrowie człowieka jest zależne od wielu czynników, jak chociażby:
- przyjmowane leki,
- styl życia,
- zjadliwość bakterii,
- warunki środowiskowe,
- uwarunkowania genetyczne.
Czy Helicobacter pylori ma jakieś korzyści?
Temat pozytywnego wpływu bakterii na zdrowie człowieka jest cały czas otwarty. W literaturze naukowej znajdują się jednak doniesienie, które mówią o tym, że Helicobacter pylori zmniejsza ryzyko alergii, reumatoidalnego zapalenia stawów czy chorób atopowych. Istnieje również zależność między bakterią, a mniejszym ryzykiem rozwoju nieswoistych stanów zapalnych jelit. Więcej na ten temat znajdziesz na https://instytutmikrobiomiki.pl/helicobacter-pylori-a-mikrobiota-dobry-czy-zly-policjant/
Leczenie Helicobacter pylori
Eradykacja to leczenie powikłanego objawami żołądkowo-jelitowymi i stanem zapalnym błony śluzowej żołądka. Obejmuje ona podanie dwóch różnych antybiotyków, leku z grupy IPP i cytrynianu bizmutu. Bakteria jest odporna na działanie antybiotyków, dlatego należy podać co najmniej dwa leki z grupy.
Niestety, eradykacja pogłębia problem antybiotykoodporności. Z jednej strony zmniejsza dysbiozę wywołaną zakażeniem, a z drugiej wywołuje dysbiozę związaną z antybiotykoterapią. Na szczęście badania wykazały, że probiotyki mają korzystny wpływ na infekcję Helicobacter pylori.
Dowiedz się co zaburza Twoją florę jelitową!
Instytut Mikrobiomiki pozwala na poznanie swojej flory jelitowej. Składa się ona z wirusów, grzybów, bakterii i archeonów. Kiedy mikrobiota zostanie uszkodzona, system obronny organizmu staje się bardziej podatny na infekcje, choroby zapalne i metaboliczne. Warto więc dowiedzieć się, co takiego dzieje się w naszych jelitach i pozbyć się wszelkich patogenów zaburzających ich równowagę.