Ocet jabłkowy to naturalny środek na odchudzanie, zmniejszenie poziomu cukru oraz usprawnienie procesów trawiennych. Do jego właściwości należy również działanie bakteriobójcze, przez co był wykorzystywany również do odkażania ran. Ocet jabłkowy należy pić rozcieńczając z wodą lub dodawać do potraw. Przy pomocy prostego przepisu możemy z łatwością przyrządzić własnoręcznie domowy ocet.

    Jak powstaje ocet jabłkowy?

    Ocet jabłkowy powstaje w wyniku dodania drożdży oraz szczep bakterii do soku jabłkowego. W wyniku fermentacji fruktoza zmienia się w alkohol, przekształcając się ostatecznie do formy kwasu octowego.

    Powstały napój posiada specyficzny intensywny zapach z wyczuwalnymi nutami jabłek, kwaśny smak (octowy) oraz mętny brązowo-żółty kolor. Ocet jabłkowy od dawna był wykorzystywany w kuchni oraz do leczenia wielu dolegliwości zdrowotnych. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe a także zapobiega nadwadze oraz otyłości.

    Ocet jabłkowy na odchudzanie

    Ocet jabłkowy często polecany jest dla osób odchudzających się. Badania wskazują, że może on zwiększać uczucie sytości prowadząc do ograniczenia spożywanych kalorii. W jednym z nich dodanie octu do posiłku węglowodanowego o wysokim IG (81) zmniejszyło dzienne spożycie kalorii o 200 – 275.((Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.))

    Badacze podkreślają, że właściwości te są szczególnie zauważalne w przypadku posiłków o wysokim IG. Działanie zawdzięczmy zmniejszeniu glikemii poposiłkowej, co wpływa na subiektywne uczucie sytości.

    Konkretne wyniki spożywania octu jabłkowego przedstawia badanie na grupie 155 osób z wskaźnikiem BMI powyżej 25. Pacjentów podzielono na 3 grupy: placebo oraz dwie grupy przyjmujące ocet jabłkowy w dawce 15 ml bądź 30 ml dziennie. Na podstawie prowadzonych dzienników, nie wykazano istotnych różnic odnośnie diety bądź aktywności fizycznej. Wyniki po 12 tygodniach badań (średnie wartości dla osób z poszczególnych grup) przedstawione zostały w tabeli poniżej.((Vinegar Intake Reduces Body Weight, Body Fat Mass, and Serum Triglyceride Levels in Obese Japanese Subjects.))

     Masa ciałaBMIObwód taliiObwód bioder
    Placebo+ 0,4 kg+ 0,2+ 0,2 cm– 0,2 cm
    Niska dawka– 0,8 kg– 0,4– 1,4 cm– 1,1 cm
    Wysoka dawka– 1,9 kg– 0,7– 1,9 cm– 1,4 cm

    Woda z octem jabłkowym wspomaga odchudzanie poprzez zwiększanie uczucia sytości oraz obniżenie poziomu cukru i insuliny we krwi. Wprowadzenie 1-2 łyżek (15-30 ml) stołowych do diety może być zdrowym dodatkiem, który wraz z pozostałymi elementami (dietą oraz aktywnością fizyczną) przełoży się korzystnie na końcowy wynik odchudzania.

    Właściwości octu jabłkowego

    Poza właściwościami wspierającymi odchudzanie, ocet jabłkowy można stosować również w wielu innych celach.

    Dzianie bakteriobójcze

    Ocet tradycyjnie wykorzystywany był do oczyszczenia ran oraz leczenia infekcji zewnętrznych. Badania wykazały, że ocet działa bakteriobójczo (między innymi na bakterie E. coli).((Antibacterial Action of Vinegar Against Food-Borne Pathogenic Bacteria Including Escherichia Coli O157:H7.)) Kwas octowy (zawarty w occie) zabija szkodliwe bakterie oraz zapobiega ich namnażaniu, dzięki czemu może być wykorzystywany również jako naturalna substancja konserwująca.

    Zmniejsza poziom cukru

    Ocet jabłkowy redukując poziom cukru we krwi może być pomocny w leczeniu cukrzycy typu 2. Dolegliwość ta charakteryzuje się opornością w produkcji insuliny prowadząc do wysokiego poziomu cukru.

    Włączenie octu jabłkowego do diety poprawia poposiłkową wrażliwość na insulinę u osób z insulinoopornością.((Vinegar as a Functional Ingredient to Improve Postprandial Glycemic Control-Human Intervention Findings and Molecular Mechanisms.)) Jedno z badań wykazało, że dodatek octu zmniejsza poziom cukru we krwi o 31,4% po spożyciu posiłku zawierającym pieczywo.((Effect of Neutralized and Native Vinegar on Blood Glucose and Acetate Responses to a Mixed Meal in Healthy Subjects.))

    Poprawia stan skóry

    Właściwości przeciwbakteryjne octu jabłkowego mogą zapobiegać infekcjom oraz chorobom skóry. Naturalnie skóra posiada lekko kwaśne pH – stosowanie miejscowe octu może przywrócić jej naturalny poziom kwasowości. Stosowanie octu jabłkowego na dolegliwości skórne jest polecana przez wiele portali jako naturalna domowa metoda.

    Tyle w teorii, w praktyce jedno z badań wykazało, że stosowanie rozcieńczonego octu jabłkowego (zawierającego 0,5% kwasu octowego) nie wpływa znacząco na poprawę stanu skóry. Ponadto 72,7% pacjentów odnotowało lekkie skutki uboczne. Najcześciej stosowanie octu jabłkowego wywołuje lekkie podrażnienie, zaczerwienie i uczucie pieczenia.((Apple cider vinegar soaks [0.5%] as a treatment for atopic dermatitis do not improve skin barrier integrity.))

    Ocet jabłkowy stosuje się wyłączenie w postaci rozcieńczonej na niepodrażnioną skórę. Przed stosowaniem warto porozmawiać z dermatologiem. Aktualnie brakuje badań potwierdzających jednoznaczenie zauważalne korzyści wynikające z aplikacji octu jabłkowego na skórę.

    Wspomaga trawienie

    Szklanka wody z 1-2 łyżkami kwasu octowego może wspierać trawienie. Eksperyment na zwierzętach wykazał, że dodatek octu jabłkowego zmniejsza pH żołądka stymulując produkcję pepsyny – czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie białka.((A review of the effects of dietary organic acids fed to swine.)) Rzeczywista korzyść na procesy trawienne wymaga przeprowadzenia dokładniejszych badań na ludziach.

    Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć?

    Najprostszym sposobem jest dodawania octu jabłkowego podczas przygotowywania potraw. Możesz go dodać na przykład do domowego ketchupu, sosów, dipów oraz marynat do mięs.

    Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie? Najczęściej stosuje się 1-2 łyżki na szklankę wody. Jeśli stosujesz ocet jabłkowy w celach odchudzających, podziel dzienną dawkę (15-30 ml) przez trzy. Przygotowany napój pij trzy razy dziennie, spożywając go na 30 minut przed głównymi posiłkami.

    W jednym z badań wykazano, że picie szklanki wody przed posiłkiem wpływa na mniejsze spożycie kalorii.1 Dodając do wody octu jabłkowego uzyskamy efekt synergii.

    Jak zrobić ocet jabłkowy – przepis

    Przepis na ocet jabłkowy

    Ocet jabłkowy można nabyć w sklepie lub zrobić w domu. Produkcja takiego octu nie jest skomplikowana i nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu.

    Składniki:

    • 3 szklanki wody,
    • 2 szklanki jabłek pokrojonych w kawałki (włącznie ze skórką),
    • łyżka miodu lub cukru.

    Przepis na domowy ocet jabłkowy:

    1. Do dużego szklanego słoja wrzuć kawałki jabłek.
    2. Rozpuść miód bądź cukier w wodzie i wlej do słoika.
    3. Przykryj słoik kawałkiem materiału, zakładając gumkę recepturkę.
    4. Odstaw słoik na 3-4 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając słoikiem.
    5. Po 3-4 tygodniach odcedź jabłka i pozostaw powstały płyn na kolejne 3-4 tygodnie.

    Cały proces produkcji octu jabłkowego trwa około 6-8 tygodni. Podczas dodawania poszczególnych składników oraz okresowego wstrząsania słoikiem upewnij się czy jabłka są całkowicie zanurzone w płynie.

    Po wytworzeniu pierwszej partii octu jabłkowego możesz wykorzystać go do produkcji kolejnej. Dodając 1/4 szklanki octu jabłkowego znacznie przyśpieszysz proces produkcji następnej partii octu.

    Skutki uboczne

    Ocet jabłkowy można bezpiecznie stosować, jednak warto pamiętać o jakiego kwasowości. Zbyt duża ilość – w nierozcieńczonej formie – może prowadzić do uszkodzenia szkliwa zębów. Ponadto można doświadczyć rozstroju żołądka, nudności oraz refluksu.

    Ostrożność powinny zachować osoby:

    • z cukrzycą – ocet jabłkowy może wpływać na poziom insuliny i cukru we krwi,
    • stosujące leki moczopędne oraz na ciśnienie.

    Podsumowanie

    Dotychczasowe badania pozwalają na stwierdzenie, że ocet jabłkowy warto wykorzystywać w kuchni – nie tylko, aby szybciej schudnąć. Niestety wiele zdrowotnych właściwości, o których można przeczytać na forach nie znalazło dotąd naukowego potwierdzenia.

    Fakt, że jest to produkt naturalny nie zwalnia nas z ostrożności. Najbezpieczniej dodawać go podczas przygotowywania potraw lub rozcieńczać z wodą. Racjonalne dawki rzędu 15-30 ml dziennie nie powinny wiązać się z wystąpieniem skutków ubocznych.

    1. Water Consumption Increases Weight Loss During a Hypocaloric Diet Intervention in Middle-Aged and Older Adults. []

    Jeden komentarz

    Leave A Reply